Hlavní navigace

Proč se Korea obejde bez FUP a datových limitů?

13. 7. 2007 17:57 Viktor Hollmann

Po příjezdu do Koreje jsem si kladl otázku, která by napadla asi každého, kdo má co v ČR do činění s telekomunikacemi – jak je možné, že se Korea obejde bez FUP a datových limitů pro domácí připojení?

Základní odpověď je velmi prostá – nedovolí to konkurence na trhu. Jde o to, že žádný z místních ISP nemá dostatečnou sílu na to, aby mohl „válcovat“ trh takovým způsobem, jako toho jsme svědky u nás – nové zákazníky korejský ISP získá pouze svými kvalitnějšími službami. Místní poskytovatelé internetu proto investují především do primární infrastruktury a snaží se maximálně snížit veškeré vedlejší náklady, např. na zúčtovací systém. Tím, že ISP nesleduje jakýkoliv provoz (ať již z důvodu účtování „nadměrných“ dat, nebo z důvodu, kdy přesně zákazníka omezit), může fakturovat prakticky pouze na základě došlých objednávek – sledování provozu je poměrně nákladné, protože údaje o provozu je nutné sledovat (a také uchovávat) tak, aby poskytovatel připojení byl schopen i před soudem obhájit svůj postup – vyúčtování, resp. omezení zákazníka.

Nelze přitom tvrdit, že by Korejci nějak méně využívali P2P sítě (tedy po česku „stahovali“), podle dostupných údajů v P2P přenosech trochu za Koreou „zaostáváme“ (BSA, IFPI, OSA a další prominou…) a podíl P2P přenosů na celkovém objemu přenesených dat korejským internetem dokonce roste. Je chybou domnívat se, že FUP (zejména v podobě nastavené u nás dominantním operátorem) řeší sdílení dat mezi uživateli.

Jakmile např. vyjde nové DVD „Evy a Vaška“, tak každý milovník této prosnulé dvojice si svůj datový limit bude „šetřit“, až se konečně objeví kopie tohoto vytouženého díla na Internetu – a pak to „pustí“ (zde pochopitelně uvažuji pouze ty obdivovatele, kteří sice bez „Evy a Vaška“ nemohou být, ale na druhou stranu je jim líto za takovou produkci ještě platit). Takový náhlý nápor síť „chráněná“ pouze FUPem pochopitelně nevydrží a kvalita služby jde rázem dolů – a to všem zákazníkům, bez ohledu na to, jestli svůj limit si šetřili na tuto jedinečnou příležitost, nebo ho „utrácejí“ pravidelně před spaním 10minutovým poslechem ČRo 3 – Vltava.

Korejský (a také rozumně uvažující český) ISP sleduje, jak a čím zákazníci využívají jeho infrastrukturu a ve chvíli, kdy jeho síť zrovna „nestíhá“, začne provoz ve své síti regulovat. Nejedná se tedy o FUP v té podobě, jak jej známe u nás, ale poněkud složitější algoritmus. Díky němu mají přednost data těch uživatelů, kteří síť využvají méně (a pochopitelně také těch, kteří si za přednost svých dat si zaplatili) a také ty protokoly, které tolik nezatěžují síť. Výsledkem je, že jsou spokojeni všichni – ISP, kterému nekolabuje síť, milovník „Evy a Vaška“ a konečně i posluchač ČRo 3.

Takže mě napadá otázka – přežije FUP a datové limity v ČR rok 2010? Co myslíte?

Sdílet

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).